HALK SAĞLIĞI BÜYÜK TEHLİKE ALTINDA
●
ŞARBON HASTALIĞI, HALK SAĞLIĞI İLE TÜKETİCİ HAKLARI VE
GIDA GÜVENLİĞİ AÇISINDAN SON DERECE KAYGI VERİCİDİR.
●
SAĞLIKLI OLUP OLMADIĞI KONTROL EDİLMEDEN PİYASAYA
SÜRÜLEN HAYVAN VE HAYVANSAL ÜRÜNLER HALK SAĞLIĞINI
TEHLİKEYE ATMAKTADIR.
●
BU KOŞULLARDA TÜKETİCİLER KASAPLARDAN YA DA ET VE SÜT
KURUMLARINDAN GÜVENEREK NASIL ET ALABİLİR?
●
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞINI GEREKLİ TÜM ÖNLEMLERİ ALMASI
KONUSUNDA GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ.
Ankara - Gölbaşında şarbon hastalığı nedeniyle bir kısım
hayvanın öldüğünü, dört bine yakın hayvanın da şarbon
hastalığı tehlikesi nedeniyle karantinaya alındığını
öğrenmiş bulunuyoruz.
Bu sorun, halk sağlığı, tüketici hakları ve gıda
güvenliği açısından son derece kaygı vericidir.
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞINA SORULARIMIZ:
1- 2017 ve 2018 yıllarında yurtdışından ne kadar canlı
hayvan getirildi? ( Büyük baş ve küçük baş olarak )
2- Bu hayvanların Türkiye girişinde gümrüklerde
karantina uygulandı mı? Uygulandıysa, hayvanlar ne kadar
süre karantinada tutuldu?
3- Yurtdışından Türkiye’ye gelen hayvanların getirildiği
ülkeden salgın hastalıklara karşı aşılanması istendi mi
ve bu aşılama yapıldı mı?
4- Hastalık kaç hayvanda ortaya çıktı?
5- Bu şarbon hastalığı gümrüklerden Türkiye’ye
girişinden ne kadar süre sonra ortaya çıktı?
6- Hastalık kaynağı neresi? Yurtiçi mi, yurtdışı mı?
7- Hayvanlara yedirilen ot ve yemler nereden
getiriliyordu? Yurtiçi mi, yurtdışı mı?
8- Yurtdışından ot ve yem ithalatı yapıldı mı?
Yapıldıysa, ne kadar yapıldı ?
9- İthal edilen etlerin kontrolleri nasıl yapılıyor?
10- Yurtiçinde kesilen hayvanların kontrolleri veteriner
hekimler tarafından düzenli olarak yapılıyor mu?
Hayvanlara vurulan damgalar okunaklı mı? Hayvanlara
damga vurulup vurulmadığı kontrol ediliyor mu?
11- Türkiye’de kasapların sattığı etlerin tamamı
mezbahalarda mı, ya da kombinalarda mı kesiliyor ?
Hayvanlardan ve hayvansal ürünlerden insanlara bulaşan
yüzlerce hastalık vardır. Bu hastalıklar “zoonos
hastalıkları” diye tanımlanmaktadır.
Sağlıklı olup olmadığı kontrol edilmeden piyasaya
sürülen hayvan ve hayvansal ürünler halk sağlığını
tehlikeye atmaktadır.
Tarım ve Orman Bakanlığına soruyoruz: bu koşullarda,
tüketiciler kasaplardan ya da Et ve Süt Kurumlarından
güvenerek nasıl et alabilir?
Tarım ve Orman Bakanlığını gerekli tüm önlemleri alması
konusunda göreve çağırıyoruz.
Basınımıza ve kamuoyuna duyurulur.
Turhan ÇAKAR
Genel Başkan
BASIN AÇIKLAMAMIZIN
İNTERNETTEKİ YANSIMALARI
https://www.a24.com.tr/halk-sagligi-buyuk-tehlike-altinda-sarbon-hastaligi-nedir-haberi-40134889h.html?h=54
http://www.yeniasya.com.tr/gundem/vatandasi-bilgilendirin_471732
https://www.baskentgazete.com.tr/genel/halk-sagligi-tehdit-altinda/haber-14645
http://www.gucluanadolugazetesi.com/baskentte-sarbon-panigi-53598.html
http://www.yenimesaj.com.tr/gundem/skandal-kurban-etlerinde-sarbon-tehlikesi-h13066403.html
https://www.burdurgazetesi.com.tr/haberler/manset-haberleri/25233-halk-sagligi-buyuk-tehlike-altinda.html
https://www.tuketicipostasi.com/halk-sagligi-buyuk-tehlike-altinda/2435/
|