Soya ürünleri bir çok gıdada yasal olarak
kullanılmaktadır. Gıdada çok yaygın olarak kullanılan
soya ürünlerinin de GDO'lu olma olasılığı çok yüksektir.
Çünkü, Türkiye'de kullanılan soyanın ve soyalı ürünlerin
yüzde 90'dan fazlası GDO'lu soya üretimi yapılan
ülkelerden ithal edilmektedir. Örneğin, ABD, Arjantin,
Brezilya, Paraguay, Ukrayna başta olmak üzere, GDO'lu
soya üretimi yapılan ülkelerden 2016 yılında
birmilyaryüzkırkbeşmilyon dolardan fazla, soya fasülyesi
ağırlıklı olmak üzere soyalı ürünler ithal edildi.
Türkiye'ye ithal edilen soya fasülyesinden soya üretim
tesislerinde çeşitli soya ürünleri elde edilmektedir.
Türkiye'de kullanılan soya ürünleri arasında; soya unu,
enzim aktif soya unu, yağsız beyaz soya unu, soya sütü,
tofu ( soya loru), soya proteini-soya eti, soya filizi,
soya lesitini, diğer soya ürünleri ( soyella, soyalı
zater, soyalı zeytin ezmesi, soya sosu) bulunmaktadır.
SOYA UNU, ekmek üretimiyle tüm unlu mamüllerde
kullanılmaktadır. ENZİM AKTİF SOYA UNU, ekmeğin
beyazlamasını sağlar, hamurda gevrekleştirici etki
yapar. YAĞSIZ BEYAZ SOYA UNU, ekmekçilik ve unlu
mamüllerde en çok kullanılan soya unu çeşididir. SOYA
SÜTÜ, inek sütünün kullanıldığı her yerde
kullanılabilir. Ayrıca, krema sosu olarak her türlü
sütlü tatlı yapımında kullanılmaktadır. TOFU, soya loru
olarak da bilinen tofu, bir çeşit peynir olarak
kullanılır. Kahvaltılarda, parçalanarak veya
rendelenerek çorba ve sulu yemeklerde, salatalarda,
pasta ve börek yapımında kullanılmaktadır. SOYA PROTEİNİ
-SOYA ETİ, sosis, salam, köfte, hamburger, sucuk gibi et
ürünlerinin hazırlanmasında kullanılır. SOYA FİLİZİ,
genellikle çiğ olarak tüketilmektedir. SOYA LESİTİNİ,
fırıncılık, köpük giderici, maya, yapay dana sütü, ilaç
ve kozmetik gibi bir çok alanda kullanılmaktadır.
Yukarıda kullanım alanları belirtilen SOYALI ÜRÜNLERİN
GDO'LU SOYADAN ELDE EDİLME OLASILIĞI ÇOK YÜKSEKTİR. Bu
nedenle, soyalı ürünlerin kullanıldığı tüm gıda
sektöründe denetimlerin yapılması ve yaygınlaşması
gerekmektedir.
Soyalı ürünlerin kullanıldığı gıda sektöründeki
denetimlerde alınan numunelerin analizleri sonucunda,
GDO'lu soya ürünün kullanıldığı görüldüğünde, 4703
Sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve
Uygulanmasına Dair Kanun ( Ürün Güvenliği Kanunu)
gereğince sonucun kamu oyuna duyurulması gerekmektedir.
Tüketici Hakları Derneği olarak, tüketiciler adına Gıda
Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını göreve çağırıyoruz.
Basınımıza ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Turhan ÇAKAR
Genel Başkan |