Bir önceki sayfaya geri dönmek için buraya tıklayın! Sayfayı yazdırmak için tıklayın!
 
 

19.12.2010

BASIN AÇIKLAMASI
BASINA VE KAMUOYUNA

 

Benzin Pompasından Bir Benzin, İki Zam Akıyor

BENZİN POMPASINDAN BİR BENZİN, İKİ ZAM AKIYOR!

AKP’NİN 8 YILDAKİ BAŞARISI: ORTALAMA ENFLASYON ARTIŞI: %77, ORTALAMA BENZİN FİYATLARI ARTIŞI: %203

AKARYAKITTA ÖTV KALDIRILSIN, VERGİNİN VERGİSİ UYGULAMASI SONA ERDİRİLSİN

HALKIN ALIM GÜCÜ DİKKATE ALINARAK TAVAN FİYAT UYGULAMASINA GEÇİLSİN

AKARYAKIT FİYATLARININ BELİRLENDİĞİ KURULLARDA TÜKETİCİLER TEMSİL EDİLSİN

DÜNYA ÖLÇEĞİNDEKİ HER FİYAT ARTIŞINDA AKARYAKIT VERGİLERİ DE AYNI ÖLÇÜDE İNDİRİLEREK AKARYAKIT FİYATLARINDA İSTİKRAR SAĞLANSIN

ZAMLARDAN HİÇ ETKİLENMEMEK İÇİN EN ETKİN DEMOKRATİK YOL SANDIKTA BU ZİHNİYETTEN KURTULMAKTIR.
 

Değerli basın mensupları, Değerli tüketiciler;
Bildiğiniz gibi Türk Tüketicisi dünyanın en pahallı benzinini-mazotunu kullanmaktadır. Yine bilindiği gibi akaryakıta yapılan zam sadece araç sahiplerini ilgilendirmekle kalmıyor. Bu zam akaryakıtın üretimde girdi olarak kullanılması ve nakliye fiyatlarını artırması nedeniyle vatandaşlarımıza “iğneden ipliğe zam” olarak yansıyor. Bunun sonucu ise “enflasyon” artıyor. Enflasyon ise dar ve sabit gelirli yurttaşlarımızı daha da yoksullaştırıyor ve ekonomik istikrarı bozuyor.

2008 yılında ham petrolün varil fiyatı 150 dolar seviyesinden küresel krizle birlikte 60 dolarlara kadar geriledi. Ancak hükümet petrol fiyatlarındaki düşüşü vatandaşa yansıtmak yerine vergileri yükseltmeyi tercih etti. Oysa 1 varil petrol 80 dolardan 88 dolara çıkınca benzine son 1 haftada ikinci zam geldi. 2003’de yıllık ortalama fiyatı 1.799 TL/litre olan 95 oktan kurşunsuz benzinin, 2010 yılında son zamla birlikte yıllık ortalama 3.668TL/litre oldu. Böylece geçen 8 yıllık AKP döneminde enflasyon yaklaşık ve ortalama yüzde 77 olurken, benzin fiyatları ise ortalama %203 artarak Türkiye’de bir türlü durdurulamayan enflasyonun, fiyat artışlarının da başlıca nedeni oldu.

Dünyanın en pahalı benzinini kullanan Türkiye’de benzinin litresinden 2,4 lira vergi alınırken;
• İspanya’da benzinin litre fiyatının tamamı ise sadece 2,3lira

• İngiltere’de bir litre benzinin satış fiyatı 2,74, Almanya ve Fransa’da 2,82 lira.

• Ekonomisi iflasın eşiğinde olan Yunanistan’da bir litre benzinin satış fiyatı 3 lira.

• Küresel krizin tüm dünyaya yayıldığı ABD’de ise bir litre benzinin satış fiyatı sadece 98 kuruş.

• Türkiye’de bir depo benzin 200 Liraya dolarken komşumuz Suriye’de bir aracın deposu sadece 70 liraya doluyor.

Ülkemizde benzin-motorinden lüks tüketim mallarında olduğu gibi hem Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) alınmakta hem de fiyata ayrıca KDV uygulanmaktadır. Ortalama maliyeti 1 lira civarında olan benzinin fiyatı son zamla 97 oktan benzinde 4 lirayı aşmış bulunuyor. Bu kadarının “Köprüden geçenden beş, geçmeyenden on alan” Deli Dumrul’u bile kıskandıracağı ortadadır. Yani kısaca Türkiye’de benzin pompasından bir benzin, iki zam akıyor…

Bu vergi politikasıyla ve fiyatlar serbestçe belirlendiği sürece faturayı Türk halkı ödüyor. Bu nedenlerle tüketici haklarına uygun bir akaryakıt politikası için hükümete şunları öneriyoruz:

1. Akaryakıt fiyatlarının belirlendiği kurullarda tüketiciler temsil edilmelidir

2. Akaryakıttan ÖTV kaldırılarak verginin vergisi uygulaması sona erdirilmelidir.

3. Halkın alım gücü dikkate alınarak akaryakıt fiyatları dünya standartlarına çekilip tavan fiyat uygulamasına geçilmelidir.

4. Dünya ölçeğindeki her fiyat artışında akaryakıt vergileri de aynı ölçüde indirilerek akaryakıt fiyatlarında istikrar sağlanmalıdır.

Diğer yandan akaryakıt zammından daha az etkilenmek için tüketicilerimize de verimli bir akaryakıt kullanımının 10 altın kuralını ise şöyle sıralayabiliriz:
1. Aracınız ancak 4 kilometrede ısınmakta olup bu sürede çok aşırı benzin tüketmektedir. Bu nedenle, mümkün olduğunca özel araç kullanmak yerine toplu taşım araçlarını tercih ediniz.

2. Gaz pedalını, altında yumurta varmışçasına nazik ve devamlı kullanınız. Ani kalkışlardan ve duruşlardan kaçınınız.

3. Olması gereken vitesten düşük viteslerde aracı kullanarak yüzde 45'e varan daha fazla yakıt tüketimine neden olursunuz. Bu nedenle, aracınızı uygun hız ve viteste kullanınız.

4. Aracınızın camlarını kapalı tutunuz. Açık camlar yüzde 4 daha fazla yakıt giderine neden olmaktadır.

5. Aracınızı mümkün olduğunca 25 kilometre/saatten düşük, 95 kilometre/saatten yüksek hızda sürmeyiniz.

6. Kirli hava filtresi yüzde 10 daha fazla yakıt tüketimine neden olur. Aracınızın periyodik bakımlarını yaptırınız.

7. Aracınızda sık sık hava/yakıt ayarını kontrol ettirip, egzoz ölçümünü de süresi içinde yaptırarak, daha az yakıtla daha uzun mesafe alabilirsiniz.

8. Araç klimasının devamlı çalıştırılması halinde her 100 kilometrede 1-2 litre ekstra benzin tüketileceğini unutmayınız.

9. Lastik basıncını fabrika ayarında tutarak lastiklerin havasının düşük olmamasına dikkat ediniz.

10. Özellikle yazın, sıcakta yakıt yerine buhar satın almamak için yakıt ikmalinin sabah erken akşam saatlerinde yapınız.

Son olarak vatandaşlarımıza zamlardan hiç etkilenmemek için dünya demokrasi tarihinde yıllardır uygulanan en etkin yolun yalnızca bir tane olduğunu anımsatıyoruz: “İLK SEÇİMDE, BU ZİHNİYETTEN KURTULUNUZ”!..


Turhan ÇAKAR
Genel Başkan