Okul kantin, kafeterya ve yemekhanelerinde öğrencilerimize satılan,
yedirilen ve içirilen gıda maddeleri hakkında velilerden gelen şikayetler
nedeniyle Tüketici Hakları Derneği olarak bir araştırma yaptık.
Şubelerimizin faaliyet gösterdiği 40 il ve ilçedeki 300 dolayında
ilköğretim okulu ve lisede yaptığımız bir araştırma sonucunda
öğrencilerimizin sağlığı açısından risk ve tehlike oluşturabilecek cips,
gofret, kek, şekerleme, çikolata, sucuklu salamlı tost ve sandviç,
bisküvi, kola, gazlı içecek ve hazır meyve suları gibi yiyecek ve
içeceklerin ağırlıkta olduğunu saptadık. Bu araştırmada kantin ve
kafeteryaların denetlenmediğini de gördük.
Okul kantinlerinde satılan bu yiyecek ve içeceklerin öğrencilerimizin
sağlığı üzerindeki riskleri ve tehlikeleri hakkında çeşitli bilim
kuruluşlarının görüş ve önerilerini istedik.
Derneğimize görüş ve önerilerini bildiren bilim kuruluşları arasında
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı
Başkanlığı, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hacettepe
Üniversitesi Sağlık Teknolojisi Yüksek Okulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü,
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Halk Sağlığı
Anabilim Dalı Başkanlığı, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri
Dahili Tıp Bilimleri Endokronoloji ve Metabolik Hastalıklar Bilim Dalı,
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Sosyal Pediatri Bilim Dalı,
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanlığı,
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gıda Enstitüsü bulunmaktadır.
Bilim kuruluşlarının ortak görüşlerine göre kantinlerde satılan bu yiyecek
ve içecekler, öğrencilerin sağlığı üzerinde obezite, hipertansiyon,
diyabet, koroner arter hastalığı, osteoporoz , alerji ve kanser gibi risk
ve tehlikeler yaratmaktadır.
Bilim kurullarınca bu yiyecek ve içeceklerle öğrencilerin
beslenemedikleri, yalnızca karınlarını doyurdukları belirtilmektedir.
Bilim Kurullarınca kantin ve kafeteryalarda satılması önerilen ürünler
şunlardır:
Pastörize süt ve ayran, yoğurt, Taze meyve, taze sıkılmış meyve suyu,
Kurutulmuş meyve, kurutulmuş yağlı tohumlar, İçme suyu, pastörize domates
suyu, üzüm suyu, Pastörize beyaz peynirle yapılmış tost ya da sandviç.
Öğrencilerimizin yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmesini sağlamak için
Bilim Kurullarının ortak önerileri şunlardır:
1-Öğrencilerimiz yeterli, dengeli ve doğru gıda seçimi konusunda
eğitilmeli ve kendilerine doğru beslenme alışkanlığı kazandırılmalıdır.
2-Kantin ve kafeteryalar sattıkları ürünler ve hijyen bakımından yetkili
kuruluşlar tarafından denetlenmelidir.
3-Okul kantin yönetmelikleri ( 5179 sayılı Gıda Yasasına bağlı olarak )
hazırlanmalıdır.
Tüketici Hakları Derneği olarak görüş ve önerilerimiz şunlardır:
• Cips, kola, gazlı içecekler başta olmak üzere öğrencilerin sağlığını
risk ve tehlikeye sokan yiyecek ve içeceklerin okul kantinlerinde
satılması biran önce yasaklanmalıdır.
• Özellikle de riskli gıdalarla ilgili özendirici reklamlar ile bu gıda
reklamlarında çocukların reklam aracı olarak oynatılması yasaklanmalıdır.
• Bilim kurullarının ortak görüşleri doğrultusunda öğrencilerin beslenme
saatlerinde sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmelerine uygun
gıdaların ücretsiz olarak öğrencilere sunulması sağlanmalıdır.
Konu ile ilgili olarak Hükümeti, Milli Eğitim, Tarım ve Köyişleri, Sağlık,
Sanayi ve Ticaret Bakanlıkları ile RTÜK’ü acilen göreve çağırıyoruz.
Turhan ÇAKAR
Genel Başkan |