Bir önceki sayfaya geri dönmek için buraya tıklayın! Sayfayı yazdırmak için tıklayın!
 
 
TÜKETİCİ HAKLARI DERNEĞİ - YAZILARIMIZ - MAKALELER
 

GDO'lu Olma Olasılığı Bulunan Gıdaları Boykot ve İmha Eylemi

GDO'lu ürünlerin ithalatı ve tüketimini serbest bırakan Yönetmelik yayımlandıktan sonra, konu haklı olarak ülkemizin önemli gündem maddeleri arasında yerini almıştır. Konu ile ilgili olarak çeşitli televizyon programlarında tartışmalar yapılmakta, köşe yazarları tarafından gazetelerde yazılar yazılmaktadır.

Bu tartışmalarda ve sorunun basın kuruluşlarında gündeme getiriliş şekline göre tüketicilerin kafasının biraz daha karışmış olduğunu düşünerek, konunun daha iyi anlaşılmasını ve tüketicilerin net bir tavır takınmasını sağlamak üzere Tüketici Haklarını Derneği tarafından 08 Kasım 2009 pazar günü GDO'lu ürünleri boykot ve imha eylemi yapılmıştır.

Tüketici Hakları Derneği tarafından piyasadan toplanılan GDO'lu olma olasılığı bulunan 30 çeşit gıda maddesinin markaları kapatılarak 8 Kasım 2009 Pazar Günü Kızılayda Milli Müdafaa Caddesinde bir masada sergilendi.

Önce bir basın açıklaması yapıldı, ardından da sergilenen ürünler basına tek tek tanıtılıp çöpe atılarak imha edildi ve tüketicilerin bu ürünleri boykot etmesi çağrısı yapıldı.

Kitlesel olarak yapılan eylemde konu ile ilgili olarak tepkileri ve uyarıları içeren çeşitli pankartlar açıldı, sloganlar atıldı, tüketicilere broşürler dağıtıldı.

TÜKETİCİ HAKLARI DERNEĞİ'NİN YAPTIĞI KISA BASIN AÇIKLAMASI

Değerli tüketiciler,

Bilindiği gibi yeni çıkarılan bir yönetmelikle, bugüne kadar yasal boşluktan yararlanılarak ülkemize giren genetiği değiştirilmiş ürünlerin(GDO) ithalatı ve tüketimi bundan sonra yasal olarak da serbest bırakılmıştır.

Yönetmelik, insan ve hayvanların bir kobay gibi kullanılabileceği anlamına gelen ifadeler içermektedir.

Yönetmelik, gıda ya da hayvan yemleri içerisinde var olan GDO'ların oranı binde 9'dan daha az ise bu ürünleri GDO'suz olarak kabul etmektedir.

Yönetmelik, zararlı olduğu kabul edilerek doğrudan yasaklanan GDO'ların gıda ve yemlerdeki oranı binde 5'ten az ise bunlara izin vermektedir.

Bebek mamalarında GDO'lu ürünleri yasaklayan bu yönetmelik, karnında bebek taşıyan hamilelerin GDO'lu ürünleri yemesine nasıl izin vermektedir? Birçok riski ve tehlikesi kanıtlanan ya da en azından şüpheli olan GDO'lu gıdalara nasıl izin verilebiliyor?

Yönetmelik, GDO'suz ürünlerin etiketinde “GDO'suzdur” yazılmasını yasaklıyor. Tüketicilerin GDO'lu-GDO'suz ürün ayrımı yapması engellenmek mi isteniyor?

Yönetmelik, tüketicilere, çiftçilere ve ülkemize yıkım getirirken birkaç tarım ve gıda tekeline kar sağlayacaktır.

Bütün bu nedenlerle, GDO'lu ürünleri yasaklayan bir yasal düzenleme yapılıncaya kadar tüketiciler olarak GDO riski taşıyan bütün gıda ürünlerini boykot ediyoruz.

BOYKOT VE İMHA EDİLEN GDO'LU OLMA OLASILIĞI BULUNAN ÜRÜNLER

Özellikle, yasal boşluktan yararlanılarak 1996 yılından beri ülkemize ithal edilen ve 26 Ekim 2009 tarihli Yönetmelik ile de ithalatı ve tüketimi serbest hale getirilen GDO'lu soya, soya yağı, mısır, mısır yağı ve kanola gibi ürünler 800'den fazla gıda maddesinde kullanılmaktadır.

Tüketici Hakları Derneği tarafından Mart 2004 tarihinde piyasadan noter ile birlikte alınan mısırlı ve soyalı gıda maddeleri ile hayvan yemleri numunelerinin analizi hem Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Ankara İl Kontrol Laboratuvarında hem de İsviçre'deki bir laboratuvarda yaptırılmıştı. Her iki laboratuvarda da mısırlı ve soyalı gıda maddeleri ile yemlerin GDO'lu olduğunu belirten analiz raporları Dernekte mevcuttur. Bu Analiz Raporları Derneğin yaptığı GDO'lu ürünleri boykot ve imha eyleminde de basına gösterildi.

Tüketicilerin en çok tükettiği, GDO'lu olma olasılığı yüksek olan ve Tüketici Hakları Derneği tarafından boykot çağrısı yapılan ve imha edilen bu ürünlerin bazıları aşağıda gösterilmiştir.

GDO'lu Mısırın tamamen kendisinden üretilen ürünler: Mısır yağı, mısır gevreği, mısır unu, mısır cipsi, mısır nişastası, mısır konservesi

GDO'lu mısırdan elde edilen nişasta bazlı tatlandırıcıların ( glikoz şurubu, fruktoz şurubu ) kullanıldığı ürünler : Kolalar, gazozlar, meyve suları, kekler, bisküviler, bebek bisküvileri, çubuk krakerler, mısırlı bebe kahvaltısı.

GDO'lu mısır nişastasının kullanıldığı ürünler: Gofretler, bebek bisküvileri, normal bisküviler, hazı çorbalar, et suyu tabletleri, mayonez, çikolatalı pudingler, makarna sosu, ketçap

GDO'lu Soyanın tamamen kendisinden üretilen ürünler: Soya yağı, soya etli kıyma, soya cipsi, soya unu, hazır soya köftesi

GDO'lu soya ununun kullanıldığı ürünler: Gofretler, bisküviler

GDO'lu soyadan elde edilen soya lesitininin kullanıldığı ürünler: Kekler, bisküviler, gofretler, bebek bisküvileri, çubuk krakerler, pudingler, çikolatalı krem, sütlü peynirli pekmezli bebe kahvaltısı, devam sütü, çikolata, margarin

GDO'lu soya proteininin kullanıldığı ürünler: Hazır hamburger köftesi, salam, sucuk, sosis, çikolata,

GDO'lu kanolanın kullanıldığı ürünler: Kanola yağı, margarin

GDO'lu pamuğun kullanıldığı ürünler: Margarin

GDO'lu pamuk'dan elde edilen pamuk yağı, çeşitli sıvı yağlarda ve yukarıda margarinde de görüldüğü gibi bazı gıda maddelerinde kullanılmaktadır. Ancak, GDO'lu pamuğun asıl kullanım alanı tekstil sanayisidir.

TÜKETİCİ HAKLARI DERNEĞİNDEN TÜKETİCİLERE ÇAĞRI VE ÖNERİ

Tüketiciler, ülkemizde üretilen yerli meyve ve sebzeleri rahatlıkla tüketebilirler. Sorun ithal edilen GDO'lu mısır, mısır yağı, soya, soya yağı, kanola ve pamuğun kullanıldığı ambalajlanmış ürünlerdir. Yukarıda gösterildiği gibi GDO'lu mısır ile GDO'lu mısırdan elde edilen mısır nişastası, glikoz ve fruktoz şurubu; GDO'lu soya ile GDO'lu soyadan elde edilen soya lesitini, soya proteini ve soya ununun girdi olarak kullanıldığı gıda maddelerinin tüketiciler tarafından kullanılmaması çağrısında bulunuyoruz.

Tüketici Hakları Derneği'nin Basın Açıklamasında belirtildiği gibi, Hükümet ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, GDO'lu ürünlerin ithalatı ve tüketimini yasaklayan bir yasal düzenleme yapıncaya kadar tüketiciler olarak GDO'lu ürünlerin kullanıldığı gıda maddelerini tüketmeme boykotunu sonuna kadar sürdürme tavrımızı göstermek tüketiciler olarak sağlığımız ile gıdamızın ve ülkemizin geleceği açısından son derece önemlidir. 13.11.2009


Turhan ÇAKAR
Tüketici Hakları Derneği
Genel Başkanı