Süt ve Yoğurtta Hileye İzin Veriliyor
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bazı firmaların baskısı ile halkın ve
çocukların en temel besin maddelerinden olan çiğ süt ve yoğurttaki yağsız
kuru madde şartını kaldırdı. Diğer taraftan, yoğurttaki süt proteini
oranını ise %4’den %3’e indirdi.
Bilim insanlarından aldığımız görüşlere göre, ilgili Tebliğ
değişikliklerini konuyla ilgili alt komisyonlar önermediği halde, Bakanlık
yetkililerinden oluşan üst komisyon böyle bir değişiklik getirmiştir.
Süt Tebliğindeki Değişiklik
14.02.2000 tarih ve 23964 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Çiğ Süt ve Isıl
İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliği’nde çiğ sütün bileşiminde yağsız kuru
madde zorunluluğu bulunmaktaydı. Ancak, 22.08.2006 tarih ve 26267 Sayılı
Resmi Gazetede yayınlanan mevcut Tebliğdeki değişiklik ile çiğ sütteki
yağsız kuru madde zorunluluğu kaldırılmıştır.
Yoğurt Tebliğindeki Değişiklik
03.09.2001 tarihli 24512 Sayılı Resmi Gazete yayınlanan Fermente Sütler
Tebliği’nde yoğurt bileşimindeki süt proteini için ağırlıkça en az %4,
yağsız kuru madde için ağırlıkça en az %12 olması zorunluluğu
getirilmişti. Ancak, 16 Şubat 2009 tarihli 27143 Sayılı Resmi Gazetede
yayınlanan ilgili Tebliğ değişikliğinde, yoğurtta bulunması zorunlu olan
süt proteini oranı ağırlıkça %4’den %3’e düşürüldü. Yoğurdun bileşiminde
ağırlıkça en az %12 olması gereken yağsız kuru madde zorunluluğu ise
kaldırılmıştır.
KALİTE DÜŞECEK TÜKETİCİ SAĞLIĞI TEHLİKEYE GİRECEK
Konuyla ilgili bilim insanları ve uzmanların görüşlerine göre, Tarım ve
Köyişleri Bakanlığı ilgili tebliğlerde yapmış olduğu değişikliklerle çiğ
sütün sulandırılmasının ve doğal yoğurtta kullanımı yasak olan katkıların
kullanılmasının yolu açılarak, firmalara hile yapma ve daha çok kar yapma
olanağı sağlamıştır.
Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Tarım Örgütünün belirlediği standardın altına
düşerek çiğ sütte ve yoğurtta yağsız kuru madde zorunluluğunu kaldıran,
yoğurttaki süt proteini oranının düşüren Tarım ve Köyişleri Bakanlığı
sütün ve yoğurdun besin değerinin ve kalitesinin düşmesine, sağlık
açısından risk ve tehlike oluşturabilecek katkı maddelerinin
kullanılmasına yol açmıştır.
Konuyla ilgili olarak, başvuruda bulunduğumuz bilim insanları ve
uzmanların görüşlerine göre; sütteki yağsız kuru madde içinde protein,
laktoz ve mineral madde bulunmaktadır. Kuru maddenin içindeki bu
maddelerin ağırlıkça oranı %8,5-9 dolayındadır. Bu oranın %12’ye çıkması
için ya sütün üzerine süt tozu ilave ediliyor ya da sütün suyu uçuruluyor.
Önerilen ve kaliteli olan, bizim damak tadımıza uygun olan sütün suyunun
uçurularak elde edilen vakumlu yoğurttur. Bu, aynı zamanda ülkemizdeki süt
üreticilerinin de lehine olan bir yöntemdir. Oysa, sütteki ve yoğurttaki
kuru madde zorunluluğunun kaldırılmasıyla sütte ve yoğurtta hileye yol
açılmıştır. Yoğurdun kıvamını tutturabilmek için daha çok, ithal edilen,
kalitesiz ve sağlık açısından riskli olabilecek süt tozu ile gene sağlık
açısından tehlike oluşturabilecek kıvam arttırıcı kimyasal madde
kullanımının önü açılmış oluyor.
Bu uygulama ile ülkemize özgü olan geleneksel yoğurt, yani “Türk Tipi
Yoğurt” ortadan kaldırılarak toplum ve tüketiciler firmaların daha çok kar
elde edebilecekleri yoğurt tipine yönlendirilmek istenmektedir.
Bu uygulamayla tüketiciler kullandıkları hazır yoğurtta %25 daha az
protein alacaklardır. Yoğurdun besleyicilik değeri düşecektir. Diğer
taraftan, sütlerin bileşiminde yağ dışında bileşimle ilgili hiçbir
kriterin Tebliğde olmaması her türlü hileye yol açacağından proteinsiz
sütün üretilmesine de neden olunacaktır. Tüketiciler aldatılacak,
sağlıkları olumsuz yönde etkilenecektir. Toplumun beslenmesine büyük bir
darbe vurulacaktır.
Bu uygulama kalitesiz süt tozu ve çeşitli katkı maddelerinin ithalatını ya
da çeşitli yollardan ülkeye girişini arttıracağından süt hayvancılığına ve
ülke ekonomisine büyük bir darbe vurulacaktır. Çiftçi, tüketici ve ülkemiz
çok büyük zarar görecektir.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın bu uygulaması tam bir skandaldır.
Bakanlık ivedi olarak bu yanlış uygulamayı durdurmalıdır.
TÜKETİCİLERE ÖNERİLERİMİZ
Tüketicilerin ne yediğini ve içtiğini eksiksiz ve doğru olarak bilme hakkı
bulunmaktadır. Diğer taraftan, tüketicilerin satın aldığı gıda
maddelerinde sağlık ve güvenlik hakkı ile ekonomik çıkarlarının korunması
hakkı vardır. Oysa, çiğ süt ve yoğurtta kuru madde şartının kaldırılması,
yoğurttaki süt proteini oranının %4’den %3’e düşürülmesi riske ve
tehlikeye yol açılmasına neden olacağından dolayı, tüketicinin sağlık ve
güvenlik hakkı ile ekonomik çıkarlarının korunması hakkına aykırı bir
durumdur.
Bu nedenle, tüketicilere şunu öneriyoruz:
Etiketinde; protein oranının en az %3.2 – 3.4, kuru madde oranının en az
%10 olduğunu yazmayan ambalajlı sütü almayın. Aynı şekilde, etiketinde;
protein oranının en az %4, kuru madde oranının en az %12 olduğunu yazmayan
ambalajlı yoğurdu almayın.
Tüm kamuoyuna ve tüketicilere duyurulur.20.03.2009
Turhan ÇAKAR
Tüketici Hakları Derneği
Genel Başkanı |