Tükettiğimiz Gıdaların Çoğu Sağlığa Zararlı
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından 2007 yılında Türkiye genelinde
yapılmış olan gıda denetim ve izleme programı sonuçları aşağıdaki tabloda
gösterilmiştir. Bu tablo incelendiğinde yediğimiz, içtiğimiz gıdaların
önemli oranlarında sağlık koşullarına uygun olmadığı ve hangi
olumsuzlukları içerdiği gösterilmektedir.
2007 DENETİM VE İZLEME PROGRAMLARI SONUÇLARI
No |
İzleme ve Denetim
Programının Adı |
Aranan Kriter |
Toplam Numune Sayısı |
Olumlu Numune Sayısı |
Olumsuz Numune Sayısı |
Olumsuz Numune Yüzdesi
(%)* |
1 |
Peynir Denetim
Programı (Mikrobiyolojik ) |
Salmonella spp.
|
794 |
787 |
7 |
0,88 |
Staphylococcus aureus |
794 |
759 |
35 |
4,41 |
Escherichia coli
|
789 |
683 |
106 |
13,43 |
Listeria monocytogenes |
702 |
696 |
6 |
0,85 |
2 |
Kırmızı Toz ve
Pul Biber Denetim Programı (Mikrobiyolojik ) |
Salmonella spp |
453 |
451 |
2 |
0,44 |
Bacillus cereus |
453 |
449 |
4 |
0,88 |
Clostridium perfringens |
453 |
450 |
3 |
0,66 |
3 |
Kırmızı Toz ve
Pul Biber Denetim Programı (Toksikolojik) |
Toplam aflatoksin
|
474 |
417 |
57 |
12,03 |
Aflatoksin B1 |
474 |
427 |
47 |
9,92 |
4 |
Kırmızı Toz ve Pul Biberde
Sudan Boyası Denetim Programı |
Sudan Boyası |
504 |
484 |
20 |
3,97 |
5 |
Kuru Kayısıda SO2 Denetim
Programı |
SO2 |
429 |
343 |
86 |
20,05 |
6 |
Tavuk Eti
Denetim Programı (Mikrobiyolojik ) |
Aerobik mezofilik bakteri |
364 |
355 |
9 |
2,47 |
Escherichia coli |
364 |
354 |
10 |
2,75 |
Staphylococcus aureus |
364 |
359 |
5 |
1,37 |
Salmonella spp. |
364 |
348 |
16 |
4,40 |
7 |
Aflatoksin Denetim Programı (Fındık,Yerfıstığı, Antepfıstığı, Ceviz ve
Kuru İncir) |
Aflatoksin B1 ve Toplam aflatoksin |
1292 |
1242 |
50 |
3,87 |
8 |
Kuru Üzüm Denetim Programı
(Okratoksin) |
Okratoksin A |
214 |
212 |
2 |
0,93 |
9 |
Pestisit Kalıntı Denetim
ve İzleme Programı (bezelye, biber, buğday, çilek, domates, ekmek,
elma, erik, greyfurt, havuç, hıyar, kabak, karnabahar, soğan taze,
fasulye, kavun, kayısı, kiraz, limon, mandalina, marul, muz, patates,
patlıcan, pirinç, portakal, portakal suyu,üzüm, bebek maması) |
Pestisit Kalıntısı |
15921 |
15647 |
274 |
1,72 |
10 |
İyotlu Tuz Denetim
Programı |
İyot (TGK) |
6048 |
6004 |
44 |
0,73 |
11 |
Çiğ Sütlerde Toplam Canlı
Bakteri ve Somatik Hücre Sayısı Denetim Planı- |
Toplam Canlı Bakteri
Sayısı ve Somatik Hücre Sayısı |
55 |
19 |
36 |
65,45 |
12 |
Üzümde Kurşun
Denetim Programı |
Kurşun |
87 |
86 |
1 |
1,15 |
13 |
Elma suyunda Patulin Denetim Programı |
Patulin |
98 |
95 |
3 |
3,06 |
14 |
Ispanak ve marulda Nitrat
Denetim Programı |
Nitrat |
494 |
489 |
5 |
1,01 |
15 |
Tüketime hazır
günlük yemek ve mezeler Denetim Programı |
Escherichia
coli |
540 |
493 |
47 |
8,70 |
Bacillus cereus |
540 |
520 |
20 |
3,70 |
Staphylococcus aureus |
535 |
521 |
14 |
2,62 |
GIDA GÜVENLİĞİNE UYGUN OLMAYAN SONUÇLAR
Yukarıdaki tablo incelendiğinde şu olumsuzluklar görülmektedir.
Mikrop: Her 6 peynirden birinde ( %13.43) , her 36 tavuktan birinde
(%2.75) , her 11 -12 hazır günlük yemek ve mezelerin birinde (%8.70)
Escherichia coli bakterisi bulunmaktadır. Bu bakteri , insanlarda ishal
yapan bir bakteridir. Bu mikrop , gıdaların hazırlandığı ortamların temiz
olmaması , çalışanların tuvaletten sonra ellerini yıkamaması sonucunda
oluşan bakteri ya da mikroplardır. Her 20 peynirin birinde görülen
Staphylococcus- aureus bakterisi ise ciddi gıda zehirlenmelerine yol
açmaktadır.
Aflatoksin: Her 10 kırmızı toz ve pul biber numunesinden birinde (%12.03)
ve (%9.92) , her 26 fındık, yerfıstığı , antepfıstığı, ceviz ve kuru incir
numunesinin birinde aflatoksin bulunmuştur. Bu madde , ürünlerin küflü
olması nedeniyle oluşan toksik ve kanserojen bir maddedir. Yüksek doza
maruz kalan tüketicilerde karaciğer kanseri yapabilir.
Kükürtdioksit: (SO2) Her 5 kuru kayısıdan birinde (%20.05) gerektiğinden
fazla kükürdioksit bulunmaktadır. Kükürdioksit gazı özellikle çocuklar ve
astımlı olanlarda hırıltılı solunum , göğüs sıkışması, kesik nefes alma ,
solunum yollarının daralması gibi sağlık sorunlarına neden olur.
Tarım İlacı (pestisist) kalıntısı: Her 58 yaş meyve ve sebzenin birinde (
%1.72) tarım ilacı kalıntısı bulunmaktadır. Tarım ilacı ya da pestisitin
kanserojen etkisi vardır.
Dünya Sağlık Örgütü’nün tespitine göre hastalıkların %70 den fazlasının
gıda kökenli olduğu belirtilmektedir. Ülkemizde kanser olanların ve
kanserden ölenlerin sayısı hızla artmaktadır. Bunun bir nedeni de
sağlıksız gıdalardır. Ülkemizde zaman zaman toplu beslenilen yerlerde gıda
zehirlenmeleri konusunda haberlere rastlamaktayız.
GÜVENSİZ GIDAYA KARŞI ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Toplum sağlığı herşeyden önce gelir. Bu nedenle , hem toplum sağlığının
korunması hem de gıdaların boşa gitmemesi nedeniyle , gıda güvenliğinin
sağlanması için etkili bir denetim sistemi oluşturulmalıdır. Ne yazık ki
böyle bir sistem ülkemizde oluşmamış olmalı ki bu sonuçlarla
karşılaşıyoruz. Kaldı ki gıdalarda istenemeyen başka bulgulara (örneğin
peynirde brucella gibi) analizlerde bakılmamıştır.
Denetim sonuçları hakkında başta televizyonlar olmak üzere yaygın
toplantılarla ilgili toplum kesimleri ve tüketiciler bilgilendirilmelidir.
Özelikle de tarladan soframıza gelinceye kadar tüm gıda üretim ve dağıtım
sürecinde yer alan üretici, dağıtıcı ve çalışanlar eğitilmelidir. Kaçak ve
merdiven altı denilen üretim engellenmelidir.
Tüketicilerde gıdaların satın alırken ve seçerken çok titiz ve dikkatli
davranmalıdır. Tüketicilerin karşılaştığı olumsuzlukları zaman
geçirmeksizin Tarım İl Müdürlüklerine , Tüketici Hakları Derneği ile diğer
tüketici dernekleri ile ilgili meslek odalarına bildirmeleri yerinde bir
davranış olacaktır.
Bu yazının hazırlanmasında çalışmalarından ve yazısından yararlanmış
olduğum Ziraat Yüksek Mühendisi Hakan Ozan Erzincanlı’ya teşekkür ederim.
Turhan ÇAKAR
Tüketici Hakları Derneği
Genel Başkanı
|