Bir önceki sayfaya geri dönmek için buraya tıklayın! Sayfayı yazdırmak için tıklayın!
 
 
TÜKETİCİ HAKLARI DERNEĞİ - YAZILARIMIZ - MAKALELER
 

Tükettiğimiz Gıdaların Çoğu Sağlığa Zararlı

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından 2007 yılında Türkiye genelinde yapılmış olan gıda denetim ve izleme programı sonuçları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir. Bu tablo incelendiğinde yediğimiz, içtiğimiz gıdaların önemli oranlarında sağlık koşullarına uygun olmadığı ve hangi olumsuzlukları içerdiği gösterilmektedir.

2007 DENETİM VE İZLEME PROGRAMLARI SONUÇLARI

No  İzleme ve Denetim Programının Adı Aranan Kriter Toplam Numune Sayısı Olumlu Numune Sayısı Olumsuz Numune Sayısı Olumsuz Numune Yüzdesi (%)*
1 Peynir Denetim Programı (Mikrobiyolojik ) Salmonella spp.  794 787 7 0,88
Staphylococcus aureus  794 759  35   4,41
Escherichia coli  789 683 106  13,43
Listeria monocytogenes 702 696 6  0,85
2 Kırmızı Toz ve Pul Biber Denetim Programı (Mikrobiyolojik ) Salmonella spp  453 451  2  0,44
Bacillus cereus  453 449  4   0,88
Clostridium perfringens  453 450 3  0,66
3 Kırmızı Toz ve Pul Biber Denetim Programı (Toksikolojik) Toplam aflatoksin  474 417 57  12,03
Aflatoksin B1  474 427  47  9,92
4 Kırmızı Toz ve Pul Biberde Sudan Boyası Denetim Programı Sudan Boyası  504  484 20  3,97
5 Kuru Kayısıda SO2 Denetim Programı  SO2  429 343 86  20,05
6 Tavuk Eti Denetim Programı (Mikrobiyolojik ) Aerobik mezofilik bakteri  364 355  9  2,47
Escherichia coli  364 354 10  2,75
Staphylococcus aureus 364 359   5  1,37
Salmonella spp. 364  348  16  4,40
7 Aflatoksin Denetim Programı (Fındık,Yerfıstığı, Antepfıstığı, Ceviz ve Kuru İncir) Aflatoksin B1 ve Toplam aflatoksin 1292 1242   50  3,87
8 Kuru Üzüm Denetim Programı (Okratoksin) Okratoksin A  214 212 2  0,93
9 Pestisit Kalıntı Denetim ve İzleme Programı (bezelye, biber, buğday, çilek, domates, ekmek, elma, erik, greyfurt, havuç, hıyar, kabak, karnabahar, soğan taze, fasulye, kavun, kayısı, kiraz, limon, mandalina, marul, muz, patates, patlıcan, pirinç, portakal, portakal suyu,üzüm, bebek maması) Pestisit Kalıntısı 15921 15647 274  1,72
10 İyotlu Tuz Denetim Programı İyot (TGK) 6048 6004  44  0,73
11 Çiğ Sütlerde Toplam Canlı Bakteri ve Somatik Hücre Sayısı Denetim Planı-    Toplam Canlı Bakteri Sayısı ve Somatik Hücre Sayısı 55 19 36  65,45
12  Üzümde Kurşun Denetim Programı   Kurşun 87 86 1  1,15
13 Elma suyunda Patulin Denetim Programı Patulin 98 95 3  3,06
14 Ispanak ve marulda Nitrat Denetim Programı Nitrat  494 489 5  1,01
15 Tüketime hazır günlük yemek ve mezeler Denetim Programı Escherichia coli  540  493  47  8,70
Bacillus cereus  540  520  20  3,70
Staphylococcus aureus 535 521 14  2,62

GIDA GÜVENLİĞİNE UYGUN OLMAYAN SONUÇLAR

Yukarıdaki tablo incelendiğinde şu olumsuzluklar görülmektedir.
Mikrop: Her 6 peynirden birinde ( %13.43) , her 36 tavuktan birinde (%2.75) , her 11 -12 hazır günlük yemek ve mezelerin birinde (%8.70) Escherichia coli bakterisi bulunmaktadır. Bu bakteri , insanlarda ishal yapan bir bakteridir. Bu mikrop , gıdaların hazırlandığı ortamların temiz olmaması , çalışanların tuvaletten sonra ellerini yıkamaması sonucunda oluşan bakteri ya da mikroplardır. Her 20 peynirin birinde görülen Staphylococcus- aureus bakterisi ise ciddi gıda zehirlenmelerine yol açmaktadır.

Aflatoksin: Her 10 kırmızı toz ve pul biber numunesinden birinde (%12.03) ve (%9.92) , her 26 fındık, yerfıstığı , antepfıstığı, ceviz ve kuru incir numunesinin birinde aflatoksin bulunmuştur. Bu madde , ürünlerin küflü olması nedeniyle oluşan toksik ve kanserojen bir maddedir. Yüksek doza maruz kalan tüketicilerde karaciğer kanseri yapabilir.

Kükürtdioksit: (SO2) Her 5 kuru kayısıdan birinde (%20.05) gerektiğinden fazla kükürdioksit bulunmaktadır. Kükürdioksit gazı özellikle çocuklar ve astımlı olanlarda hırıltılı solunum , göğüs sıkışması, kesik nefes alma , solunum yollarının daralması gibi sağlık sorunlarına neden olur.

Tarım İlacı (pestisist) kalıntısı: Her 58 yaş meyve ve sebzenin birinde ( %1.72) tarım ilacı kalıntısı bulunmaktadır. Tarım ilacı ya da pestisitin kanserojen etkisi vardır.

Dünya Sağlık Örgütü’nün tespitine göre hastalıkların %70 den fazlasının gıda kökenli olduğu belirtilmektedir. Ülkemizde kanser olanların ve kanserden ölenlerin sayısı hızla artmaktadır. Bunun bir nedeni de sağlıksız gıdalardır. Ülkemizde zaman zaman toplu beslenilen yerlerde gıda zehirlenmeleri konusunda haberlere rastlamaktayız.

GÜVENSİZ GIDAYA KARŞI ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Toplum sağlığı herşeyden önce gelir. Bu nedenle , hem toplum sağlığının korunması hem de gıdaların boşa gitmemesi nedeniyle , gıda güvenliğinin sağlanması için etkili bir denetim sistemi oluşturulmalıdır. Ne yazık ki böyle bir sistem ülkemizde oluşmamış olmalı ki bu sonuçlarla karşılaşıyoruz. Kaldı ki gıdalarda istenemeyen başka bulgulara (örneğin peynirde brucella gibi) analizlerde bakılmamıştır.

Denetim sonuçları hakkında başta televizyonlar olmak üzere yaygın toplantılarla ilgili toplum kesimleri ve tüketiciler bilgilendirilmelidir. Özelikle de tarladan soframıza gelinceye kadar tüm gıda üretim ve dağıtım sürecinde yer alan üretici, dağıtıcı ve çalışanlar eğitilmelidir. Kaçak ve merdiven altı denilen üretim engellenmelidir.

Tüketicilerde gıdaların satın alırken ve seçerken çok titiz ve dikkatli davranmalıdır. Tüketicilerin karşılaştığı olumsuzlukları zaman geçirmeksizin Tarım İl Müdürlüklerine , Tüketici Hakları Derneği ile diğer tüketici dernekleri ile ilgili meslek odalarına bildirmeleri yerinde bir davranış olacaktır.

Bu yazının hazırlanmasında çalışmalarından ve yazısından yararlanmış olduğum Ziraat Yüksek Mühendisi Hakan Ozan Erzincanlı’ya teşekkür ederim.


Turhan ÇAKAR
Tüketici Hakları Derneği
Genel Başkanı