Bir önceki sayfaya geri dönmek için buraya tıklayın! Sayfayı yazdırmak için tıklayın!
 
 
TÜKETİCİ HAKLARI DERNEĞİ - YAZILARIMIZ - MAKALELER
 

Dünya Tüketici Sorumlulukları Günü ve Çocuklar

Tüketici Hakları Derneğinin de üyesi olduğu Uluslararası Tüketici Örgütü ( UTÖ ) 2008 yılının 15 Eylül gününü “ Dünya Tüketici Sorumlulukları Günü” olarak ilan etti. Bu kapsamda yapılacak etkinliklerin temelinde “ Bilinçli Tüketim” olacak. Derneğimiz de okulların açılışına denk gelen bugüne yönelik olarak çocuklarımızın karşılaştıkları tehlikelere ve sorunlara değinerek anne, babaların dikkatlerini çekmek istedik.

Doğaldır ki, çocuklarımıza karşı sorumluluk yalnızca anne babaların değil, aynı zamanda kendileri de anne baba olan ya da olacak olan öğretmenlerimizin ve yöneticilerimizin de ..

ÇOCUKLARIN BESLENMESİ VE GÜVENLİĞİ RİSK VE TEHLİKE ALTINDA

Çocuklarımızın büyük bir çoğunluğu ne yazık ki doğru, yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenemiyor. Ülkemizde obezite, önemli bir sorun haline geldi. Çocuklar ve gençler arasında obez olanların sayısı ve obezite oranı giderek artıyor. Okul kantinlerinin neredeyse tamamına yakını çocukların sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmesine uygun değildir.

Tüketici Hakları Derneği’nin 2007 yılında 40 şubesinin yaptığı Türkiye’nin değişik il ve ilçelerinde bulunan 300 dolayındaki ilköğretim okulu ve lisenin hemen tamamının kantin ve kafeteryasında öğrencilerin sağlıklı beslenebileceği yiyecek ve içecek maddesinin görülmediğini söyleyebiliriz. Okul kantin ve kafeteryalarında genellikle cips, bisküvi, kek, çikolata, gofret, kola, gazlı içecek, hazır meyve suları gibi yiyecek ve içeceklerin satıldığı görülmektedir.

Üniversitelerin ilgili bölümlerinden aldığımız görüşlere göre, bu tür yiyecek ve içecekler öğrencilerde alerji, obezite, hipertansiyon, diyabet, kroner arter hastalığı, osteoporoz ( kemik erimesi ), kanser gibi sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Bu tür yiyecek ve içeceklerde çocukların beslenemedikleri, yalnızca karınlarını doyurdukları belirtilmiştir.

Üniversitelerin ilgili bölümlerinde görevli bilim insanlarının öğrencilerin sağlıklı beslenebilmeleri için önerdikleri pastörize süt ve ayran, yoğurt, taze meyve, taze sıkılmış meyve suyu, kurutulmuş meyve gibi yiyecek ve içeceklerin kantin ve kafeteryalarda bulunmadığı görülmüştür.

Tüketici Hakları Derneği tarafından konuyla ilgili olarak okullarda gerekli önlemlerin alınması, öğrencilerin sağlığı için riskli ve tehlikeli olabilecek ürünlerin kantin ve kafeteryalarda sattırılmaması, bunun yerine bilim insanlarının önerdiği yiyecek ve içeceklerin bulundurulmasına izin verilmesi gerektiğine ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığına yazı yazılmasına karşın aynı sorunun devam ettiği görülmektedir.

Bununla birlikte, çocuklara sağlıksız gıdaların pazarlanmasının durdurulmasına yönelik Uluslar arası Tüketici Örgütü ve Uluslar arası Obeziteyle Mücadele Gücü adlı örgütün birlikte 15 Mart 2008 Dünya Tüketici Hakları Günü başlattıkları kampanyanın desteklenmesi için Tüketici Hakları Derneği tarafından Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a bir mektup yazılmasına karşın bu konuda herhangi bir gelişme olmamıştır. Bu kampanya ile çocuklara sağlıksız gıda reklamlarının radyo ve televizyonlarda yasaklanması, sağlıksız gıdaların pazarlanmasının ve okullarda teşvik edilmesinin önlenmesi amaçlanmaktadır.

Özellikle, büyük hiper ve gros marketlerde reçetesiz, peynir ekmek gibi satılan vitamin ve mineraller doktor tavsiyesi olmadan gelişi güzel alındığında çocuklarımızın ve gençlerimizin sağlığı açısından büyük risk ve tehlike yaratabilir.

Ayrıca, piyasada “Fonksiyonel Gıda”, “ Probiyotik Gıda” olarak çeşitli klasik gıdaların içine vitamin, mineral, katkı maddesi karıştırılarak “ Zenginleştirilmiş Gıda Maddesi” diye satılan birçok gıda ürününün çocuklarımızın sağlığı açısından riskli olabilecek gıdalar kapsamında değerlendirebileceği uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Örneğin, AMAZE markası ile satılan “ Çikolatalı Aromalı Sütlü İçecek” ile “İÇİMS mart muzlu süt” diye satılan gıda maddeleri bu tür ürünler kapsamındadır.

Öte yandan, bu tür ürünlerin reklamları yapılarak çocuklar özendirilirken aynı zamanda da yanıltılmakta ve istismar edilmektedirler.

Çocukların kullandığı bazı kalem, matara, silgi, boya, beslenme kabı, oyun hamuru gibi ürünlerde de ağır metaller, azo boyar maddeler, formaldehit, fitalat gibi tehlikeli kimyasal maddelerin bulunması, bu maddelerin alerjiden kansere kadar etkilerinin olması çocuklarımızın sağlığını ve güvenliğini tehdit eden başka çok önemli bir sorundur.

VELİLERE ÖĞRETMENLERE İLGİLİ VE YETKİLİLERE
UYARILAR VE ÖNERİLER

Yukarıda anlatmaya çalıştığımı tüm bu olumsuzluklara, risklere ve tehlikelere karşı çocuklarınızı, öğrencilerimizi koruyalım, gerekli önlemleri alalım. Okul kantin ve kafeteryalarda riskli ve tehlikeli olabilecek, öğrencilerin sağlıklı beslenmesine katkısı olmayan yiyecek ve içeceklerin satılmasına izin vermeyelim.

Bunların yerine sağlıklı yiyecek ve içeceklerin bulunmasını sağlayalım. Satın alma gücü bulunmayan yörelerdeki okullarda öğrencilere ücretsiz olarak sağlıklı yiyecek ve içeceklerin dağıtılmasını sağlayabiliriz.

Gerek sağlıksız ürünlerin satılmaması gerekse hijyen kullarına uyulmasının sağlanması için okul ve kafeteryalar sık sık denetlenmelidir. Öğrencilerimiz yeterli, dengeli, sağlıklı beslenmesi konusunda eğitilmeli ve kendilerine doğru beslenme alışkanlığı kazandırılmalıdır. Çocuklarımıza yönelik aldatıcı, yanıltıcı, istismar edici gıda ve diğer ürünlerin reklamlarının yasaklanması için gerekli düzenlemelerinin yapılması sağlanmalıdır.

Bu konuda her kesime görev ve sorumluluk düşmekle birlikte, özellikle anne ve babaların duyarlı olmaları, gerekli girişimlerde bulunmaları çok önemlidir. Tüketici Hakları Derneği olarak bu konuda çalışmalarımıza bir veli olarak anne ve babaların destek vermesini bekliyoruz. 12.09.2008


Turhan ÇAKAR
Tüketici Hakları Derneği
Genel Başkanı