Bir önceki sayfaya geri dönmek için buraya tıklayın! Sayfayı yazdırmak için tıklayın!
 
 
TÜKETİCİ HAKLARI DERNEĞİ - YAZILARIMIZ - MAKALELER
 

Okul Kantinleri Öğrencilerin Sağlığı İçin Tehlike Saçıyor

Okul kantin, kafeterya ve yemekhanelerinde, öğrencilerimize satılan, yedirilen ve içirilen gıda maddeleri hakkında velilerden gelen şikayetler doğrultusunda Tüketici Hakları Derneği olarak şubelerimizin faaliyet gösterdiği 40 il ve ilçedeki 300 dolayında ilköğretim okulu ve lisede yaptığımız bir araştırma sonucunda öğrencilerimizin sağlığı açısından risk ve tehlike oluşturabilecek yiyecek ve içeceklerin neler olduğu belirlenmiştir. Bu çalışma sırasında, kantin ve kafeteryaların gıda üretim ve satış yerlerini denetlemekle görevli yetkili kuruluşlar tarafından denetlenmediği gerçeği de ortaya çıkmıştır.

Geleceğimiz olan öğrencilerimizin sağlığının, keyfiyete bağlı bir sisteme bırakılmasına razı olmamız mümkün değildir.

Öğrencilerin beslenmesinde önemli bir yer tutan bu yiyecek ve içeceklerin öğrencilerin sağlığı üzerinde ne gibi etkilere neden olduğu veya olabileceği konusunda değişik bilim kurullarından Derneğimizce görüş istenilmiştir.

Aldığımız cevaplar, çocuklarımızın sağlığının tükettikleri yiyecek ve içecekler nedeni ile ciddi bir risk ve tehlike altında olduğunu göstermektedir.

BİLİM KURULLARININ GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİ

Derneğimize görüş bildiren bilim kurulları

• Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanlığı

• Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

• Hacettepe Üniversitesi Sağlık Teknolojisi Yüksek Okulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü

• Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanlığı

• Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Dahili Tıp Bilimleri Endokronoloji ve Metabolik Hastalıklar Bilim Dalı,

• Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Sosyal Pediatri Bilim Dalı,

• Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanlığı

• TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gıda Enstitüsü

Okul kantin ve kafeteryalarda satılan riskli yiyecek ve içecekler
Bisküviler, Kekler, Şekerlemeler, Cipsler, Çikolatalar, Gofretler, Sucuklu, salamlı tost ve sandviçler, Kola, Gazlı içecekler, Hazır meyve suları

Bilim kurullarının ortak görüşlerine göre kantin ve kafeteryalarda satılan
yiyecek ve içeceklerin öğrencilerin sağlığı üzerindeki etkileri şunlardır:

Obezite, Hipertansiyon, Diyabet, Kroner arter hastalığı, Osteoporoz , Kanser

Bilim kurulları, ayrıca, bu ürünlerin içerdiği katkı maddeleri ve boyalar nedeni ile alerji gibi ciddi sağlık sorunları yaşanabileceğini vurgulamaktadırlar. Diğer taraftan, bilim kurullarınca, okulların kantin ve kafeteryalarında satılan yiyecek ve içeceklerle çocuklarımızın beslenemedikleri, yalnızca karınlarını doyurdukları belirtilmektedir.

Bilim kurullarının, kantin ve kafeteryalarda
satılmasını önerdikleri ürünler şunlardır:

Pastörize süt ve ayran, yoğurt, Taze meyve, taze sıkılmış meyve suyu, Kurutulmuş meyve, kurutulmuş yağlı tohumlar, İçme suyu, pastörize domates suyu, üzüm suyu, Pastörize beyaz peynirle yapılmış tost ya da sandviç.

Çocuklarımızın yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmesini sağlamak için
Bilim Kurullarının ortak önerileri şunlardır:

1-Öğrencilerimiz yeterli, dengeli ve doğru gıda seçimi konusunda eğitilmeli ve kendilerine doğru beslenme alışkanlığı kazandırılmalıdır.

2-Kantin ve kafeteryalar sattıkları ürünler ve hijyen bakımından yetkili kuruluşlar tarafından denetlenmelidir.

3-Okul kantin yönetmelikleri ( 5179 sayılı Gıda Yasasına bağlı olarak ) hazırlanmalıdır.

TÜKETİCİ HAKLARI DERNEĞİ’NİN GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİ

1-Cips, kola, gazlı içecekler başta olmak üzere öğrencilerin sağlığını risk ve tehlikeye sokan yiyecek ve içeceklerin okul kantinlerinde satılması biran önce yasaklanmalıdır.

2- Özellikle de riskli gıdalarla ilgili özendirici reklamlar ile bu gıda reklamlarında çocukların reklam aracı olarak oynatılması yasaklanmalıdır.

3- Bilim kurullarının ortak görüşleri doğrultusunda öğrencilerin beslenme saatlerinde sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmelerine uygun gıdaların ücretsiz olarak öğrencilere sunulması sağlanmalıdır.

Sonuç olarak bilim kurullarının ortaya koyduğu bu bilimsel gerçeklere ve yaşananlara dayalı olarak demekteyiz ki; geleceğimiz olan öğrencilerimizi bu acımasız, sağlıksız, riskli ve yanlış tüketim girdabından çıkarma ve sağlıklarını koruma sorumluluğunu ticari kaygıları ön planda tutan firmaların insafına bırakamayız.

Bu bakımdan, konuyla ilgili olarak Hükümeti, Milli Eğitim, Tarım ve Köyişleri, Sağlık, Sanayi ve Ticaret Bakanlıkları ile RTÜK’ü acilen göreve çağırıyoruz.


Turhan ÇAKAR
Tüketici Hakları Derneği
Genel Başkanı