Okul Kantinleri Öğrencilerin Sağlığı İçin
Tehlike Saçıyor
Okul kantin, kafeterya ve yemekhanelerinde, öğrencilerimize satılan,
yedirilen ve içirilen gıda maddeleri hakkında velilerden gelen şikayetler
doğrultusunda Tüketici Hakları Derneği olarak şubelerimizin faaliyet
gösterdiği 40 il ve ilçedeki 300 dolayında ilköğretim okulu ve lisede
yaptığımız bir araştırma sonucunda öğrencilerimizin sağlığı açısından risk
ve tehlike oluşturabilecek yiyecek ve içeceklerin neler olduğu
belirlenmiştir. Bu çalışma sırasında, kantin ve kafeteryaların gıda üretim
ve satış yerlerini denetlemekle görevli yetkili kuruluşlar tarafından
denetlenmediği gerçeği de ortaya çıkmıştır.
Geleceğimiz olan öğrencilerimizin sağlığının, keyfiyete bağlı bir sisteme
bırakılmasına razı olmamız mümkün değildir.
Öğrencilerin beslenmesinde önemli bir yer tutan bu yiyecek ve içeceklerin
öğrencilerin sağlığı üzerinde ne gibi etkilere neden olduğu veya
olabileceği konusunda değişik bilim kurullarından Derneğimizce görüş
istenilmiştir.
Aldığımız cevaplar, çocuklarımızın sağlığının tükettikleri yiyecek ve
içecekler nedeni ile ciddi bir risk ve tehlike altında olduğunu
göstermektedir.
BİLİM KURULLARININ GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİ
Derneğimize görüş bildiren bilim kurulları
• Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı
Başkanlığı
• Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü
• Hacettepe Üniversitesi Sağlık Teknolojisi Yüksek Okulu Beslenme ve
Diyetetik Bölümü
• Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Halk
Sağlığı Anabilim Dalı Başkanlığı
• Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Dahili Tıp Bilimleri
Endokronoloji ve Metabolik Hastalıklar Bilim Dalı,
• Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Sosyal Pediatri Bilim
Dalı,
• Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanlığı
• TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gıda Enstitüsü
Okul kantin ve kafeteryalarda satılan riskli yiyecek ve içecekler
Bisküviler, Kekler, Şekerlemeler, Cipsler, Çikolatalar, Gofretler,
Sucuklu, salamlı tost ve sandviçler, Kola, Gazlı içecekler, Hazır meyve
suları
Bilim kurullarının ortak görüşlerine göre kantin ve kafeteryalarda satılan
yiyecek ve içeceklerin öğrencilerin sağlığı üzerindeki etkileri şunlardır:
Obezite, Hipertansiyon, Diyabet, Kroner arter hastalığı, Osteoporoz ,
Kanser
Bilim kurulları, ayrıca, bu ürünlerin içerdiği katkı maddeleri ve boyalar
nedeni ile alerji gibi ciddi sağlık sorunları yaşanabileceğini
vurgulamaktadırlar. Diğer taraftan, bilim kurullarınca, okulların kantin
ve kafeteryalarında satılan yiyecek ve içeceklerle çocuklarımızın
beslenemedikleri, yalnızca karınlarını doyurdukları belirtilmektedir.
Bilim kurullarının, kantin ve kafeteryalarda
satılmasını önerdikleri ürünler şunlardır:
Pastörize süt ve ayran, yoğurt, Taze meyve, taze sıkılmış meyve suyu,
Kurutulmuş meyve, kurutulmuş yağlı tohumlar, İçme suyu, pastörize domates
suyu, üzüm suyu, Pastörize beyaz peynirle yapılmış tost ya da sandviç.
Çocuklarımızın yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmesini sağlamak için
Bilim Kurullarının ortak önerileri şunlardır:
1-Öğrencilerimiz yeterli, dengeli ve doğru gıda seçimi konusunda
eğitilmeli ve kendilerine doğru beslenme alışkanlığı kazandırılmalıdır.
2-Kantin ve kafeteryalar sattıkları ürünler ve hijyen bakımından yetkili
kuruluşlar tarafından denetlenmelidir.
3-Okul kantin yönetmelikleri ( 5179 sayılı Gıda Yasasına bağlı olarak )
hazırlanmalıdır.
TÜKETİCİ HAKLARI DERNEĞİ’NİN GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİ
1-Cips, kola, gazlı içecekler başta olmak üzere öğrencilerin sağlığını
risk ve tehlikeye sokan yiyecek ve içeceklerin okul kantinlerinde
satılması biran önce yasaklanmalıdır.
2- Özellikle de riskli gıdalarla ilgili özendirici reklamlar ile bu gıda
reklamlarında çocukların reklam aracı olarak oynatılması yasaklanmalıdır.
3- Bilim kurullarının ortak görüşleri doğrultusunda öğrencilerin beslenme
saatlerinde sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmelerine uygun
gıdaların ücretsiz olarak öğrencilere sunulması sağlanmalıdır.
Sonuç olarak bilim kurullarının ortaya koyduğu bu bilimsel gerçeklere ve
yaşananlara dayalı olarak demekteyiz ki; geleceğimiz olan öğrencilerimizi
bu acımasız, sağlıksız, riskli ve yanlış tüketim girdabından çıkarma ve
sağlıklarını koruma sorumluluğunu ticari kaygıları ön planda tutan
firmaların insafına bırakamayız.
Bu bakımdan, konuyla ilgili olarak Hükümeti, Milli Eğitim, Tarım ve
Köyişleri, Sağlık, Sanayi ve Ticaret Bakanlıkları ile RTÜK’ü acilen göreve
çağırıyoruz.
Turhan ÇAKAR
Tüketici Hakları Derneği
Genel Başkanı |