Tüketicinin Güvenli Gıdaya Ulaşma ve
Bilgilenme Hakkı
Tüketicilerin bugün ülkemizde karşılaştığı en önemli sorunlardan birisi de
güvenli ve yeterli gıdaya ulaşmada yaşanan sıkıntı ve güçlüklerdir.
Sağlıksız ve yetersiz beslenen toplumların kalkınması, onurlu ve saygın
bir şekilde yaşaması olanaklı değildir. Bu nedenle, özellikle de yoksul ve
dar gelirli tüketiciler için, ülkemizin ve halkımızın bugünü ve yarını
için sağlıklı ve yeterli gıdaya ulaşmada yaşanılan sorunların, güçlüklerin
ve sıkıntıların mutlaka ortadan kaldırılması gerekmektedir.
Tüketicilerin evrensel haklarından olan bilgilenme hakkı gereğince; ne
yediğini, ne içtiğini bilme; gıdanın özellikleri, riskleri, tehlikeleri
hakkında tam ve eksiksiz olarak bilgilenme hakları vardır.
• Bugün ve yarın için gıda, dünyanın ve insanlığın en önemli stratejik
konuların başında gelmektedir. Uluslararası emperyalist gıda tekelleri,
dünyanın ve ülkemizin tarım ve gıda politikalarını yönlendirmektedir.
• Ülkemizde sağlıklı ve yeterli gıda üretimi ile tüketicilerin güvenli ve
yeterli gıdaya ulaşmasında yaşanan sorunların önemli bir nedeni de
ülkemizin gıda ve tarımsal politikalarında IMF, Dünya Ticaret Örgütü ve
Çok Uluslu Emperyalist gıda tekellerinin oynadığı oyunlardır.
• Diğer taraftan, söz konusu bu emperyalist kuruluşların ve tekellerin
yarattığı çok önemli bir sorun da tüketicilerin bilincini bulandırma,
yanlış bilgilendirme ve yönlendirme girişimleridir.
Tüketiciler, gıda ve beslenme konusunda eksiksiz ve doğru olarak
bilgilendirilir ise seçme hakkına, sağlıklı ve güvenlik hakkına, ekonomik
çıkarlarının korunması hakkına uygun gıdaya ulaşabilirler ve
beslenebilirler.
Bilgisiz ve bilinçsiz gıda tüketimi; hem aile hem de ülke ekonomisine
zarar verdiği gibi, tüketicinin ve toplumun sağlık ve güvenliğinin de
riske ve tehlikeye girmesine neden olur.
Özellikle de, dar gelirli ve yoksul tüketicilerin harcamaları içinde gıda
harcamaları en büyük gider kalemini oluşturmaktadır. Bu nedenle, bu
kesimlerin sağlıklı, güvenli gıdaya ulaşabilmeleri ve beslenebilmeleri
için, doğru ve eksiksiz bir şekilde bilgilendirilmeleri çok önemlidir.
TÜKETİCİLERİN SAĞLIKLI VE GÜVENLİ GIDA MADDESİNE ULAŞABİLMESİ VE BU GIDA
MADDELERİNİ SEÇEBİLMESİ İÇİN GEREKLİ OLAN KOŞULLAR ŞUNLARDIR.
a) Tüketicilerin sahip olması gereken olanaklar ve nitelikler ile dikkat
etmeleri gereken koşullar:
• Tüketicilerin etiket okuma ve okuduğunu anlama bilgisine ve bilincine
sahip olması,
• Açıkta satılan hangi gıda maddelerinin alınmaması gerektiğinin bilgisine
ve bilincine sahip olunması,
• Gereksinmesine uygun olarak güvenli ve sağlıklı gıda maddelerini
seçebilme bilgi ve bilincine sahip olunması,
• Niteliksel, niceliksel ve hukuksal yönden ayıplı, kusurlu ve sağlıksız
gıda .maddeleri için ilgili kuruluşlara başvuruda bulunma ve hak arama
bilgisine ve bilincine sahip olunması,
• Satın alma gücüne sahip olunması,
• Beslenme bilincine sahip olunması,
b) İlgili kamu kuruluşları tarafından yerine getirilmesi gereken
sorumluluklar ve koşullar ile yapılması gereken işler:
• Evrensel tüketici haklarına uygun gerekli ve yeterli bir gıda
mevzuatının ( Gıda Kanunu, Gıda Kodeksi, Yönetmelikler ve Tebliğler) var
olmasının sağlanması,
• Var olan gıda mevzuatının etkili bir şekilde uygulanabilmesinin
sağlanması,
• Firmaların gıda mevzuatına ve tüketici haklarına uygun üretim, dağıtım
ve pazarlama ( sunum) yapmalarının sağlanması,
• Etkili ve yeterli denetim yapılması,
• Üstün teknik donanıma, yönteme ve personele sahip laboratuarların
kurulması ve yeterli şekilde analizlerinin yapı1masırnn sağlanması,
• Üretici, dağıtıcı ve nihai ürünleri tüketicilere sunan satıcı ve
pazarlamacıların yeterli şekilde bilgilendirilmesi ve eğitilmesinin
sağlanması,
• Tüketicilerin bilgilendirilmesi ve eğitilmesinin sağlanması,
• Yapılan denetimlerde ve analizlerde gıda mevzuatına uygun olarak
sağlıksız, güvensiz riskli ve tehlikeli ; niteliksel, niceliksel ve
hukuksal yönden ayıplı gıda maddeleri görüldüğünde bu gıda maddeleri
hakkında marka ve firma adı verilerek tüketicilerin bilgilendirilmesi ile
bu gıda maddelerinin piyasadan toplanmasının, üretiminin durdurulmasının
sağlanması,
• Gıda maddelerinin içeriği, niteliği ve özelliği hakkında doğru tam ve
eksiksiz bilgilerin ve gerekli uyarıların da yer alacağı bir etiketleme
sisteminin oluşturulmasının ve denetlenmesinin sağlanması,
• Gıda maddeleri hakkında kitle iletişim araçlarında yer alan reklam ve
tanıtımların aldatıcı, yanıltıcı ve istismar edici olmaması yönünde
gerekli önlemlerin alınması ve denetimlerin yapılmasının sağlanması,
• Aldatıcı, yanıltıcı ve istismar edici gıda maddeleri hakkında
tüketicilerin bilgilendirilmesinin sağlanması,
c) İlgili firmalar tarafından yerine getirilmesi gereken koşullar ve
sorumluluklar ile yapılması gereken işler
• Var olan gıda mevzuatına ve tüketici haklarına uygun olarak sağlıklı ve
güvenli üretim, dağıtım ve pazarlama ( sunum) yapılması,
• Gıda maddelerinin özelliği, niteliği, niceliği hakkındaki etiket ve
ambalaj bilgilerinin eksiksiz ve doğru olarak verilmesi,
• Ürün hakkında gerekli ve yeterli derecede kalite kontrollerinin
yapılması,
• Gerek gıda maddelerinin ambalaj ve etiketlerinde verilen bilgilerin
gerekse yazılı, görsel işitsel basın ve yayın organlarında gıda maddeleri
ile ilgili yapılan reklam ve tanıtımların aldatıcı, yanıltıcı ve istismar
edici olmaması,
• Gerek etikette, gerekse basın ve yayın organlarında gıda maddelerine
ilişkin verilen bilgilere uygun ürünün tüketiciye sunumunun sağlanması
• Gıda maddeleri hakkında etiket ve kitle iletişim araçlarında verilen
bilgilerin, ürünün sağlıklı ve güvenli olarak tüketiciye sunumunu
sağlamayabilecek şekilde olması yada tüketicilerin seçme hakkını
kullanabilmesi için gıda maddelerinin niteliği ve niceliği hakkındaki
bilgilerin veya uyarıların eksiksiz ve doğru bir şekilde tüketicilere
duyurulması veya bu bilgilerin etiket üzerine yazılmasının sağlanması
BUGÜNKÜ DURUM
Tüketicilerin sağlıklı, güvenli gıda maddelerine ulaşabilmesi ve bu gıda
maddelerini doğru bir şekilde seçebilmesi için yukarıda belirtilen
koşulların büyük bir çoğunluğu yerine getirilmemektedir.
• Tüketiciler gerek gıda seçimi gerekse hak arama yönünden yeterli bilgiye
ve bilince sahip değildirler.
• Gıdaların içeriği, niteliği ve özelliği hakkında tüketicilere doğru ve
eksiksiz bilgi verilmemekte ve tüketiciler uyarılmamaktadır.
• Denetimler yeterli değildir.
• 5179 Sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun
Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun yeterince
uygulanmadığı gibi henüz 3 yıl dolmadan yeniden değişikliğe uğratılması
çalışmaları sürdürülmektedir.
• Sağlıksız güvensiz gıda maddeleri ile aldatıcı, yanıltıcı, istismar
edici gıda maddelerinin reklamları tüketicileri, çocukları ve gençleri
olumsuz yönde etkilemektedir.
Milyarlarca YTL tutarında genetik yapısı değiştirilmiş soya, soya yağı,
soya küspesi mısır ve mısır yağı gibi tarımsal ürün ve gıda maddesinin
büyük bir çoğunluğu ABD’den, bir kısmı da Arjantin’den ülkemize
girmektedir. Bu ürünlerin genetik yapılarının değiştirilmiş olduğu
Tüketici Hakları Derneği tarafından yaptırılan tahlillerle kanıtlandığı
halde, ilgili ve yetiklilerce bugüne kadar herhangi bir önlem
alınmamıştır. Tüketiciler, ülkemize gelen ve 900 – 1000 çeşit gıda
maddesinde kullanılan genetik yapısı değiştirilmiş gıda maddeleri hakkında
gerek ilgili kamu kuruluşları gerekse firmalar tarafından hiçbir şekilde
uyarılmamış, bilgilendirilmemiş ve kobay durumuna düşürülmüştür.
Enerji içecekleri konusunda bilim insanlarının ve bizatihi Tarım
Bakanlığı’nın oluşturduğu kurulun görüşlerine ve Danıştay kararlarına
aykırı çok yüksek limit değerleri,ne sahip Tebliğler yayımlanarak
tüketicilerin ve özellikle de gençlerin güvenliği tehlikeye atılmıştır.
Daha sonra, bu Tebliğler, THD’nin açtığı davalarla düzeltilmiştir.
Güvensiz gıda maddelerinin üretimine ve tüketicilere sunumuna izin
verilerek gıda mevzuatına, Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın
Hazırlanmasına ve Uygulanmasına Dair Kanun’a ve tüketici haklarına aykırı
davranılarak suç işlenmiş olmuyor mu ?
Tüketiciler olarak, vergilerimizle çalışmalarını sürdüren ve bize karşı
sorumluluğu bulunan ilgili kamu kuruluşlarından yasalara ve tüketici
haklarına saygılı olmalarını; sağlığımızı ve güvenliğimizi tehlikeye
atacak gıda maddelerinin üretimine, ithalatına ve bizlere sunulmasına izin
vermemelerini, bizleri tam ve eksiksiz olarak bilgilendirme, uyarma
sorumluluğunu yerine getirmelerini isteme hakkımız vardır. Bu hakkımızı da
en iyi ve etkili şekilde sonuna kadar kullanmamız gerektiğini ve
kullanacağımızı da belirtmek isterim.
Turhan ÇAKAR
Tüketici Hakları Derneği
Genel Başkanı |