Bir önceki sayfaya geri dönmek için buraya tıklayın! Sayfayı yazdırmak için tıklayın!
 
 
TÜKETİCİ HAKLARI DERNEĞİ - YAZILARIMIZ - MAKALELER
 

Sağlığımızı Tehdit Eden Gıda Firmaları ve Markaları Açıklansın

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından 2009 yılında yapılan gıda analizlerinde sağlığımızı tehdit eden analiz sonuçları bulunmuştur. Tüketicilerin sağlığını tehdit eden bu analiz sonuçları dikkate alınarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığının hangi önlemleri alındığı bilinmemektedir.

Tüketicilerin evrensel haklarından olan sağlık hakkı ile bilgilenme hakkının gereği Bakanlıkça yerine getirilmemektedir. Tüketicilerin sağlığını tehdit eden gıda firmaları tüketicilere ve kamuoyuna açıklanmamaktadır. Böyle olunca tüketicilerin önlem alması olanaklı değildir.

Aşağıda, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın 2009 yılı Denetim Programı içerisinde tüketicilerin sağlığı için tehlikeli olan Analiz Sonuçları Tablosu okurlarımızın görüşlerine sunulmuştur.

2009 YILI GIDA ANALİZLERİ SONUÇLARI TABLOSU

PROGRAMIN ADI  ALINAN TOPLAM NUMUNE SAYISI ANALİZ SONUCU OLUMLU NUMUNE SAYISI  OLUMLU SONUÇ %  ANALİZ SONUCU OLUMSUZ NUMUNE SAYISI  OLUMSUZ SONUÇ
1.SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ DENETİM PROGRAMI
1.1. Peynirde Mikrobiyolojik
1.1.1.Beyaz Peynir 660  636  96.36  24  3.64
1.2. Sade, Meyveli veya Çeşnili Dondurma veya Sütlü Buzda Mikrobiyolojik 380  363  95.53  17  4.47
1.3.Sade Yoğurtta Taklit, Tağşişin Tespitine Yönelik ( Jelatin Aranması )  893  866  96.98  27  3.02
1.4. Süt Ürünlerinde Taklit, Tağşişin Tespitine Yönelik ( Bitkisel Yağ Aranması)  757  720  95.11  37  4.89
KANATLI ETLERİ DENETİM DENETİM PROGRAMI
3.1. Tavuk, Hindi, Bıldırcın veya Devekuşu Etinde  545  447  82.02  98  17.98
ŞEKER VE ŞEKERLİ MAMULLER DENETİM PROGRAMI
5.1. Şeker veya Şekerlemelerde Boya Miktarı 312  290  92.95  22 7.05
BAL DENETİM PROGRAMI
6.1. Balda Taklit, Tağşişin Tespitine Yönelik  914  761  83.26  153  16.74
PEKMEZDE DENETİM PROGRAMI
Pekmezde Taklit, Tağşişin Tespitine Yönelik  265  175  66.04  90  33.96
KURU MEYVE VE KURU MEYVE ÜRÜNLERİ DENETİM PROGRAMI
8.1. Kuru Kayısıda Kükürt dioksit ( SO2) Aranması  517  447  86.46  70  13.54
8.6. İncir Ezmesinde Aflatoksin Aranması  23  19  82.61  4  17.39
8.7. Antepfıstığında Aflatoksin Aranması  516  489  94.77  27  5.23
8.9.Yerfıstığında Aflatoksin Aranması  525  492  93.71  33  6.29
8.10.Yerfıstığı Ezmesinde Aflatoksin Aranması  59  57  96.61  2  3.39
8.13. Ballı Çerezde Aflatoksin Aranması  148  116  78.38  32 21.62
8.14. Kırmızı Toz veya Pulbiberde Aflatoksin Aranması  413  352  85.23  61  14.77
HAZIR YEMEKLER DENETİM PROGRAMI
10.1. Hazır Yemeklerde Mikrobiyolojik  1.311  1.253  95.58  58  4.42
BİTKİSEL ÜRÜNLER DENETİM PROGRAMI          
18.2. Bitkisel Ürünlerde Pestisit  2.262 2.107 93.15 155 6.85

Yukarıdaki tablodan da görüldüğü gibi bu analizlerde kırmızı toz ve pul biberlerde, kuru incirde ve kuru incir ezmesinde, ballı çerez örneklerinde özellikle de kanser etkisi olan bir çeşit küf olan aflatoksin maddesinin bulunduğu görülmüştür. Aynı şekilde, bir çok bitkisel ürün analizinde çok tehlikeli ve doğrudan kanser etkisi olan zirai ilaç kalıntısı ( pestisit ) bulunmuştur.

Beyaz peynir ve diğer süt ürünlerinde tavuk, hindi etleri, hazır yemeklerde mikrobiyolojik yönden uygunsuzluklar görülmüştür. Birçok bal ve pekmezde taklit ve tağşiş yapıldığı görülmüştür.

Bazı bebek mamalarında kurşun bulunmuştur. Ancak, daha sonra Bakanlık bir açıklama yaparak bu sonucun yanlışlıkla denetim tablosuna yansıdığını ve daha sonra da düzeltildiğini açıkladı.

BAKANLIK YASAL SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRMEKTEN KAÇINIYOR
Tüketicilerin evrensel ve yasal hakları olan sağlık hakkı ile bilgilendirilme hakkı hiçe sayılmaktadır. Sağlıksız gıda maddelerine ait bu analiz sonuçları hakkında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından bilgilendirilmeyen her yaş grubundaki tüketicilerin sağlığı tehdit altında bulunmaktadır.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın, 4703 Sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun İle Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimine Dair Yönetmelik hükümlerine göre, güvensiz gıda maddelerinin piyasaya arzının yasaklanması, piyasaya arz edilen ürünlerin toplatılmasının sağlanması görevi bulunmaktadır. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bu görevlerini yeterince ve gereğince yerine getirmemektedir.

Bu mevzuata uygun olarak, piyasaya arzı yasaklanan ve piyasadan toplatılan güvensiz gıda maddeleri konusunda alınan bu önlemler hakkında tüketicilerin bilgilendirilme zorunluluğu bulunmaktadır. Buna göre, yasaklanan ve toplatılan gıda maddelerine ilişkin gerekli bilgilerin ülke genelinde dağıtımı yapılan iki gazete ile ülke genelinde yayın yapan iki televizyon kanalında ilanı suretiyle risk altındaki tüketicilere duyurulması gerekmektedir. Ancak, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bu görev ve sorumluluğunu da yerine getirmemektedir.

Tüketici Hakları Derneği, tüketiciler adına Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na şu şekilde çağrıda bulunmaktadır: Tüketicinin sağlık hakkı ile bilgilenme hakkına saygı göstererek yasal görev ve sorumluluğunuz gereğince;

- Denetimlere ve analizlere ağırlık verilsin.

- Güvensiz ve sağlıksız gıda maddelerinin piyasaya arzı yasaklansın.

- Piyasadaki güvensiz gıda maddeleri toplatılsın

- Piyasaya arzı yasaklanan ve piyasadan toplatılan güvensiz gıda maddeleri hakkında tüketiciler eksiksiz ve doğru olarak, zaman geçirilmeden basın ve yayın yoluyla bilgilendirilsin.

- SAĞLIĞIMIZI TEHDİT EDEN GIDA FİRMALARI VE GIDA MARKALARI AÇIKLANSIN


Turhan ÇAKAR
Tüketici Hakları Derneği
Genel Başkanı