Bir önceki sayfaya geri dönmek için buraya tıklayın! Sayfayı yazdırmak için tıklayın!
 
 

29.08.2018

 


BASIN AÇIKLAMASI

BASINA VE KAMUOYUNA

 

 

HALK SAĞLIĞI BÜYÜK TEHLİKE ALTINDA
ŞARBON HASTALIĞI, HALK SAĞLIĞI İLE TÜKETİCİ HAKLARI VE GIDA GÜVENLİĞİ AÇISINDAN SON DERECE KAYGI VERİCİDİR.
SAĞLIKLI OLUP OLMADIĞI KONTROL EDİLMEDEN PİYASAYA SÜRÜLEN HAYVAN VE HAYVANSAL ÜRÜNLER HALK SAĞLIĞINI TEHLİKEYE ATMAKTADIR.
BU KOŞULLARDA TÜKETİCİLER KASAPLARDAN YA DA ET VE SÜT KURUMLARINDAN GÜVENEREK NASIL ET ALABİLİR?
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞINI GEREKLİ TÜM ÖNLEMLERİ ALMASI KONUSUNDA GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ.


Ankara - Gölbaşında şarbon hastalığı nedeniyle bir kısım hayvanın öldüğünü, dört bine yakın hayvanın da şarbon hastalığı tehlikesi nedeniyle karantinaya alındığını öğrenmiş bulunuyoruz.

Bu sorun, halk sağlığı, tüketici hakları ve gıda güvenliği açısından son derece kaygı vericidir.

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞINA SORULARIMIZ:
1- 2017 ve 2018 yıllarında yurtdışından ne kadar canlı hayvan getirildi? ( Büyük baş ve küçük baş olarak )
2- Bu hayvanların Türkiye girişinde gümrüklerde karantina uygulandı mı? Uygulandıysa, hayvanlar ne kadar süre karantinada tutuldu?
3- Yurtdışından Türkiye’ye gelen hayvanların getirildiği ülkeden salgın hastalıklara karşı aşılanması istendi mi ve bu aşılama yapıldı mı?
4- Hastalık kaç hayvanda ortaya çıktı?
5- Bu şarbon hastalığı gümrüklerden Türkiye’ye girişinden ne kadar süre sonra ortaya çıktı?
6- Hastalık kaynağı neresi? Yurtiçi mi, yurtdışı mı?
7- Hayvanlara yedirilen ot ve yemler nereden getiriliyordu? Yurtiçi mi, yurtdışı mı?
8- Yurtdışından ot ve yem ithalatı yapıldı mı? Yapıldıysa, ne kadar yapıldı ?
9- İthal edilen etlerin kontrolleri nasıl yapılıyor?
10- Yurtiçinde kesilen hayvanların kontrolleri veteriner hekimler tarafından düzenli olarak yapılıyor mu? Hayvanlara vurulan damgalar okunaklı mı? Hayvanlara damga vurulup vurulmadığı kontrol ediliyor mu?
11- Türkiye’de kasapların sattığı etlerin tamamı mezbahalarda mı, ya da kombinalarda mı kesiliyor ?

Hayvanlardan ve hayvansal ürünlerden insanlara bulaşan yüzlerce hastalık vardır. Bu hastalıklar “zoonos hastalıkları” diye tanımlanmaktadır.

Sağlıklı olup olmadığı kontrol edilmeden piyasaya sürülen hayvan ve hayvansal ürünler halk sağlığını tehlikeye atmaktadır.

Tarım ve Orman Bakanlığına soruyoruz: bu koşullarda, tüketiciler kasaplardan ya da Et ve Süt Kurumlarından güvenerek nasıl et alabilir?

Tarım ve Orman Bakanlığını gerekli tüm önlemleri alması konusunda göreve çağırıyoruz.

Basınımıza ve kamuoyuna duyurulur.

Turhan ÇAKAR
Genel Başkan



BASIN AÇIKLAMAMIZIN İNTERNETTEKİ YANSIMALARI

https://www.a24.com.tr/halk-sagligi-buyuk-tehlike-altinda-sarbon-hastaligi-nedir-haberi-40134889h.html?h=54
http://www.yeniasya.com.tr/gundem/vatandasi-bilgilendirin_471732
https://www.baskentgazete.com.tr/genel/halk-sagligi-tehdit-altinda/haber-14645
http://www.gucluanadolugazetesi.com/baskentte-sarbon-panigi-53598.html
http://www.yenimesaj.com.tr/gundem/skandal-kurban-etlerinde-sarbon-tehlikesi-h13066403.html
https://www.burdurgazetesi.com.tr/haberler/manset-haberleri/25233-halk-sagligi-buyuk-tehlike-altinda.html
https://www.tuketicipostasi.com/halk-sagligi-buyuk-tehlike-altinda/2435/